Kekäle x Grön: yksi Michelin tähti, useita eri makuprofiileja

Toni Kostian on helsinkiläinen keittiöpäällikkö ja toinen vuonna 2015 perustetun ravintola Grönin omistajista. Kostian on työskennellyt keittiössä 16-vuotiaasta saakka ja tehnyt pitkän uransa aikana töitä ympäri Suomea sekä Iso-Britanniaa. Vuosia kestäneen matkustelun jälkeen vakituinen työpaikka alkoi kuitenkin houkutella ja näin syntyi Grön: omannäköinen ja viihtyisä ravintola Helsingin keskustassa, jossa olosta nauttivat niin asiakkaat kuin työntekijät. 

Yksi Suomen johtavista fine dining -ravintoloista

Ravintola Grön on valittu useaan otteeseen Suomen parhaaksi ravintolaksi ja se ansaitsi ensimmäisen Michelin-tähtensä vuonna 2018. Grönille myönnettiin myös vuonna 2019 kansainvälinen The True Foodies Restaurant Awards -tunnustus, jossa ravintola palkittiin vuoden parhaana bistro/casual dining -tyyppisenä ravintolana maailmassa.  

Kostian ei kuitenkaan mieti liikaa Grönin palvelukonseptin virallista nimitystä.

”En tiedä, onko koko fine dining -konseptia enää olemassa, emmekä ole ikinä itse päättäneet, että ruoka- ja palvelukonseptimme vastaisi fine dining -odotuksia. Ravintolamme on enemmänkin omien halujen ja oman tyylin toteutus”, Kostian kertoo. 

Arvot ja työskentelytyylit yhdistävät

Ajatus Kekäleen ja Grönin yhteistyöstä syntyi yhteisen tuttavan, sommelier Edmund Liewin tiimoilta.

”Kekäleen ja Grönin arvot ovat muutenkin hyvin samanlaiset: panostamme molemmat sesonkeihin, huippulaadukkaisiin raaka-aineisiin sekä paikallisiin ruuantoimittajiin. Meillä on myös samankaltaiset työskentelytyylit, jotka pohjautuvat tinkimättömyyteen, kommunikaatioon ja päämäärätietoisuuteen”, Kostian tiivistää.

Grön on tehnyt Kostianin johdolla vastaavia yhteistöitä myös aikaisemmin. 

”Tällaisen yhteistyön valmisteluun menee yleensä todella paljon työaikaa, mutta kun lopulta pääsee hetkeksi uuteen keittiöön tekemään omaa juttua, on se kaiken väärti”, Kostian huomauttaa. 

Usean eri makuprofiilin menu

Kekäle x Grön -tapahtuman menu on rakennettu Grönin tämänhetkisen talvimenun pohjalta. 

”Menuumme on haettu raaka-aineita, jotka ovat tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan. Suhteessa siihen kuuluu paljon mereneläviä ja kalaa, koska tällä hetkellä vedet ovat kylmiä ja raikkaita, minkä seurauksena niiden maku on erinomainen.”

Menu seuraa maullisesti talviseksi tunnistettavaa linjaa, joka tarkoittaa Grönin tapaan paljon umamia, happoa ja runsautta. Kokonaisuudessaan menu on teknisesti todella hyvä toteutus, jota on mukava syödä.

”Erityisesti ensimmäinen jälkiruoka, ruusukvintetti, on hyvin mielenkiintoinen. Maku on todella sitruunainen ja trooppisen hedelmäinen, vaikka annos on koottu pelkästään suomalaisista, säilötyistä raaka-aineista. Todellakin kokeilemisen arvoinen”, Kostian kuvailee.

Kostian uskoo Grönillä olevan paljon annettavaa Kekäleelle mm. uusien näkökulmien, laatustandardien ja nopeiden muutosten saralla. Yhteistyö ei ole kuitenkaan yksipuolinen käsite.

”Lappilaisilta on aina jotain opittavaa! Erityisesti heidän ystävällisyytensä ja isännöintitaitonsa ovat aivan omaa luokkaansa”, Kostian hehkuttaa. 

Kekäle x Grön -tapahtuma järjestettiin Levillä 1–2. huhtikuuta 2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.