Lappilaisia makuelämyksiä inspiroivassa ympäristössä

Maistuvan ruoan ja viinin ystävien suosikki, Ravintola Kekäle, avasi ovensa tälle talvisesongille marraskuun lopussa (v.2022) ja ottaa asiakkaita vastaan nyt uudella keittiöhenkilökunnalla sekä uudistuneella menulla. Kekäle tarjoaa hienoja makuelämyksiä lappilaisten raaka-aineiden luonnollisia makuja kunnioittaen.

Hyvän raaka-aineen makua ei peitetä, vaan korostetaan

Kittilästä, Kallon kylästä kotoisin oleva ravintolan uusi keittiöpäällikkö Tuomo Kallo kertoo, että Kekäleen vuodenaikojen mukaan muokkaantuva menu rakentuu lappilaisten aitojen makujen ympärille ja niiden toimittajina käytetään mahdollisuuksien mukaan paikallisia pientuottajia lähiruoka-ajatuksella.

– Tuoreus ja laatu ovat avainasemassa raaka-aineiden valinnassa. Hyvien tuotteiden alkuperäistä makua ei kannata peittää, vaan tukea ja tuoda niiden parhaat puolet esiin. Listalta löytyy nyt muun muassa siikaa, rautua, muikunmätiä, poroa, kaskinaurista ja pohjoisen marjoja. Annosten lisäksi tarjolla on kolmen ja viiden ruokalajin illallismenuja, joilla pääsee aistikkaalle makumatkalle, Kallo kertoo.

– Omia suosikkejani listalla ovat tällä hetkellä poro ja rautu. Huolella rakennettu laadukas viinilista ja inspiroiva ympäristö täydentävät Kekäleen illalliselämyksen. Ruokailun aikana kannattaakin nautiskella myös ravintolamme upeasta miljööstä, taiteesta sekä henkilökunnan asiantuntevasta ja ystävällisestä palvelusta, keittiöpäällikkö suosittelee.

Toimiva keittiö ja yhteen hiileen puhaltava henkilökunta

Ennen Kekäleeseen tuloa Kallo työskenteli Levin Panimo Pubin keittiö- ja ravintolapäällikkönä ja sitä ennen keittiöpäällikkönä Ylläksellä Lapland Hotel Saagassa. 

– Lapista minua ei saa lähtemään millään. Kun nykyinen esimieheni Juha Partanen, jonka tunnen jo Ylläksen ajoilta, otti minuun yhteyttä Kekäleeseen liittyen, pyysin häneltä hetken aikaa miettiä tarjousta. Jatkokeskusteluissa ajatuksemme sopivat kuitenkin niin hyvin yhteen, että päätöksestä jäädä Leville tuli helppo. Tämä työ on minulle loistava mahdollisuus kehittyä ammatissani edelleen, Kallo kertoo.

– Kekäle on Lapissa ainutlaatuinen ravintola, jossa on huikeat puitteet tehdä töitä. Keittiö on tilava ja toimiva, ja sen keskeltä löytyvä hiiligrilli tuo ravintolaan tunnelmaa ja ruokiin hienoja makuja. Henkilökuntamme puhaltaa yhteen hiileen samassa joukkueessa, joka näkyy varmasti asiakkaille hyvänä palveluna, Kallo hehkuttaa.

Oppeja läheltä ja kaukaa

Kallo on tiennyt lapsesta saakka, että hänestä tulee kokki. Häntä ovat ajaneet uralla eteenpäin uteliaisuus sekä intohimo ruoanvalmistusta ja uuden oppimista kohtaan. Hän on kiitollinen oppi-isälleen Tuomas ”Närä” Kaarnalle sekä entisille esimiehilleen Juha Karjalaiselle, Jarno Palkille ja Jari Brandtille opeista ruokamatkallaan. 

Lisäksi Kallo haluaa kiittää pitkäaikaista ystäväänsä Marko Muttosta, joka on opastanut hänet viinien maailmaan, sekä monia muita, joiden kanssa hän on saanut matkansa aikana työskennellä.

Kallon elämänkumppani on myös kokki ja heidän 2-vuotias tyttärensä on vuosikymmenen ensimmäinen kittiläläinen. Perheeseen kuuluu myös kolme koiraa, joiden kanssa liikutaan paljon upeassa tunturiluonnossa.